Peruna-purjokeitto eli crème vichyssoise -keitto

Peruna – Parhaat reseptit -kirja
© Sanna Mansikkamäki

6-8 annosta
50 minuuttia
G

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 ääntä, keskiarvo: 3.00 / 5)
Loading...
Tämä keitto on todella helppo, mutta samalla niin valloittavan tyylikäs. Siksi se sopii tarjottavaksi niin arjessa kuin juhlassakin, kylmänä tai kuumana.

Ainekset

500 g purjoa
4 salottisipulia
20 g voita
500 g jauhoisia perunoita
5 dl kanalientä
4 dl kuohukermaa
Pari oksaa tuoretta timjamia
2 tl suolaa
Mustapippuria myllystä
Pari pyöräystä valkopippuria myllystä
Koristeluun: tuoretta ruohosipulia

Ohje

Viipaloi purjon valkoinen osa ja sipulit. Pehmitä niitä kattilassa voissa 5-8 minuuttia, ja varo, etteivät ne pala tai saa väriä missään vaiheessa.

Kuori ja paloittele perunat ja lisää ne kattilaan, kun purjo ja sipuli ovat pehmenneet. Anna perunoiden pehmetä myös pari minuuttia ja lisää liemi sekä pari timjamin oksaa.

Keitä kannen alla hiljalleen vähintään puoli tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää kerma. Nauti kylmänä. Jos haluat syödä keiton kuumana, kuumenna se kerman lisäämisen jälkeen vielä nopeasti. Koristele keitto ennen tarjoilua ruohosipulilla.