Kanarian saarten ryppyperunat eli papas arrugadas

Peruna – Parhaat reseptit -kirja
© Sanna Mansikkamäki

12 annosta, yön yli

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 ääntä, keskiarvo: 5,00 / 5)
Loading...

Ainekset

Ryppyperunat

1 kg tasakokoisia pienehköjä, kiinteitä perunoita
1½ l vettä
1 dl karkeaa merisuolaa

Vihreä mojokastike

1 vihreä paprika
1 vihreä mieto chilipalko
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 dl lehtipersiljaa
1 dl basilikaa
½ dl korianteria
1 nippu ruohosipulia tai muutama kevätsipulin varsi
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
Mustapippuria myllystä
Kylmää vettä tarpeen mukaan

Punainen mojo rojo

1 punainen suippopaprika
Oliiviöljyä paprikan pinnalle
2 viipaletta vaaleaa leipää pieninä paloina
1 punainen chili
5 rkl sherryviinietikkaa
3 kananmunankeltuaista
½ rkl tulista savupaprikajauhetta
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä

Ohje

Valmista mojot mielellään jo edellisenä päivänä.

Vihreä: Pilko kaikki ainekset ja laita kaikki mausteiden kanssa tehosekoittimeen. Voit valmistaa kastikkeen myös sauvasekoittimella. Soseuta hienoksi soseeksi. Jos kastike tuntuu liian paksulta, voit ohentaa sitä lisäämällä kylmää vettä. Anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Punainen: Halkaise paprika, poista siemenet ja paahda öljyllä sipaistuja paprikan puolikkaita uunissa 12 minuuttia. Jäähdytä kulhossa peitettynä jääkaapissa, niin kuori irtoaa helpommin. Vedä jäähtyneistä paprikoista kuori irti. Hienonna chili. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella kaikki ainekset soseeksi öljyä pikkuhiljaa koko ajan lisäten.

Pese perunat hyvin. Laita ne kiehuvaan veteen suolan kanssa. Anna perunoiden kiehua lähes kypsiksi. Kaada sitten keitinvettä pois niin, että sitä jää pohjalle vajaa yksi cm. Anna perunoiden kiehua kuiviin koko ajan vahtien ja kattilaa silloin tällöin ravistaen. Kun vesi on kiehunut, ota kansi pois ja anna perunoiden jäähtyä hetki. Suola kiteytyy kuoren pinnalle ja kuori menee ryppyyn. Tarjoile mojokastikkeiden kanssa osana tapaspöytää.